ONS VERHAAL

Het was 1928 toen de nog maar achttienjarige Maart Valstar, op aanraden van zijn vader Fulps Vincentinus Valstar, voor het eerst een kijkje nam op de veiling. Vrij snel daarna richtte Maart zijn eigen onderneming op, destijds onder de naam “Fa. M. Valstar”, wat we tegenwoordig kennen als Valstar.

het begin

Als jonge telg uit een oud Westlandse tuindersfamilie vestigde hij zich op de nieuwgebouwde Groenten-en Fruitveiling in Naaldwijk. Vanuit daar begon hij met leveren van met name kasgroenten aan klanten in Nederland, Duitsland en Engeland.

uitbreiding

Het ging Maart allemaal voor de wind, zou je denken… Maar niets is minder waar. De jonge onervaren Maart, de economische crisis van de beginjaren ’30 en de Tweede Wereldoorlog zorgden, zowel zakelijk als privé, voor pittige tijden. Broer Cees besloot weg te gaan bij de tuin van vader Fulps om Maart te helpen.  

 

Broers Cees en Maart slaagden erin verschillende successen te behalen. Zo breidde de handel zich uit over verschillende Europese landen: Zweden, Ierland, Zwitserland en België. Natuurlijk waren er af en toe weleens tegenslagen, maar opgeven is voor de twee geen optie. Dat zit nou eenmaal niet in het DNA van de familie Valstar. 

"Hij kwam met een oplossing die leidde tot het betrekken van meerdere bedrijven."

De volgende generaties VAlstar

In 1952 kwam de tweede generatie om de hoek kijken. De vijftienjarige Ful kwam in dienst. Het was de zoon van Maart die voorheen altijd in de schoolvakanties een handje meehielp. Met inmiddels vijfentwintig jaar ervaring op zak was Maart de ideale leermeester voor zijn zoon. Samen met Cees leerde hij Ful alle fijne kneepjes van het vak. Jaren later, in 1981, was het tijd voor de derde generatie om het bedrijf te betreden. Mart, de oudste zoon van Ful, kwam in dienst. 

OVer een andere boeg

Mart had een nieuwe frisse blik op Valstar en wilde het anders aanpakken. Hij nam de touwtjes van de export in handen en ging op zoek naar nieuwe klanten in het buitenland. Mart slaagde erin om binnen een jaar de exportomzet te verdubbelen. In 1988 kwam Mart’s broer Kees het bedrijf versterken. Hij ging de verkoop in en ook dit bleef niet onopgemerkt. Kees behaalde verschillende successen in o.a. Polen en de USA. Door de slimme bedrijfsvoering en hard werken van de broers, groeide het bedrijf snel. Na heel wat succesvolle jaren besloot Kees voor een nieuwe carrière te gaan en verliet het bedrijf. 

"Iedere bedreiging is een kans"

Een uitspraak die aan het eind van de jaren negentig tot zijn recht kwam. Door een fusie van veilingen werden veel handelsbedrijven overgenomen. Dit zorgde voor een concurrerende positie ten opzichte van Valstar. Een grote schok voor de AGF-branche, maar Mart ging niet bij de pakken neerzitten. Hij kwam met een oplossing die leidde tot het betrekken van meerdere bedrijven bij Valstar Holland. De verschillende ondernemingen hadden elk een eigen specialisme, maar dezelfde kernactiviteit: teelt, handel en logistiek. Al deze bedrijven moesten elkaar gaan versterken, dat was het doel. Op deze manier ontstond in 2008 de ‘Best Fresh Group’.  

WESTLAND

Van Naaldwijk tot ‘s-Gravenzande tot de Westerlee; door de jaren heen heeft ons bedrijf op heel wat plekken gezeten. Valstar is 95 jaar later nog steeds gevestigd in het Westland, en wel in Poeldijk, één van de grootste en meest innovatieve glastuinbouwclusters van de wereld.  

Met oog op de toekomst

Inmiddels heeft de vierde generatie Valstar zijn ingang genomen in het bedrijf. Mart heeft drie dochters, waarvan er twee in dienst zijn gekomen, Maud en Kris. Maar dat is niet de enige verandering die recent heeft plaatsgevonden. Om onze klanten en telers optimaal te blijven bedienen is Valstar sinds 2024 onderdeel van Farmhouse International. Door deze bundeling van kennis en aanbod creëren wij een unieke combinatie van exotisch, lokaal en biologisch assortiment. Kortom, je kan bij Valstar het totaalassortiment kopen.   

Where it all started...

Galerij

"Onze expertise en passie voor groenten en fruit is door de jaren heen gegroeid en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Bij Valstar bieden we onze retail- groothandel- en foodserviceklanten, een unieke combinatie van exotische, lokale en biologische producten."

Kortom, je kunt van A tot Z bij ons terecht.